Majoritatea bancilor sunt pregatite sa treaca la standardele internationale de raportare financiare (IFRS), iar situatia ar fi convenabila si pentru autoritatile fiscale avand in vedere ca pe acest sistem de raportare a rezultatelor financiare provizioanele sunt mai reduse si profiturile mai mari, ceea ce ar aduce mai multi bani la buget.
"In 2008, si in majoritatea cazurilor si in 2009 pe standardele romanesti de contabilitate, bancile au provizioane mai mari, costuri mai mari si profit mai mic sau chiar pierdere. Deci trecerea la IFRS, sub girul Bancii Nationale, ar fi convenabila si pentru autoritatile fiscale, desi pana acum a tot fost tergiversata. Impozitele colectate ar fi mai mari, daca s-ar taxa profitul din IFRS", a explicat Serban Toader, senior partner al KPMG, pentru ZF.
Anul trecut profitabilitatea bancilor a fost diminuata drastic de cresterea costurilor cu provizioanele, pe fondul deteriorarii accelerate a portofoliilor de credite, care inregistrau intarzieri la plata ratelor.
Diferentele aferente provizioanelor pentru deprecierea creditelor intre cele doua sisteme de raportare au crescut de la mai putin de 5% la nivelul profiturilor anului 2007 la aproape 40% pentru profiturile aferente anului 2008 si la o diferenta "alarmanta" de aproape sase ori la nivelul rezultatelor prezentate pentru primul semestru al anului 2009, potrivit unui studiu al KPMG.
Criza economica a provocat in 2009 pierderi pentru circa jumatate din cele 42 de banci de pe piata, dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS). Castigul net cumulat al celor 42 de banci locale a fost de circa 772 mil. lei, de sase ori mai mic decat castigul record de 4,4 mld. lei realizat in 2008.
Pentru creditele cu restante mai mari de 90 de zile, de exemplu, nu se ia in considerare in calculul provizioanelor statutare decat maximum 25% din valoarea colateralului, a