Parlamentul European a adoptat un raport care permite schimbul de organe la nivel european. Astfel, pacienţii români vor putea beneficia în curând de transplant de organe de la donatori europeni.
Pacienţii grav bolnavi aflaţi pe o listă de aşteptare pentru transplant vor avea şanse să găsească mult mai repede un donator de organe, potrivit raportului elaborat. România are nevoie de o autoritate naţională care să centralizeze informaţiile din această sferă, pentru că ţara noastră are o rată foarte bună de supravieţuire imediată în urma transplantului cuprinsă între 90 - 95%.
La malul mării, 17 bolnavi necesită transplanturi de organe. De la începutul anului, pe lista de aşteptare sunt trecute zece persoane care necesită urgent transplant de rinichi şi alte şapte persoane care au nevoie de transplant de celule pancreatice.
Potrivit şefului Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Vasile Sârbu, raportul adoptat de Parlamentul European va da o şansă în plus bolnavilor care au nevoie urgent de transplant de organe. Referitor la schimbul de organe la nivel european, acesta a precizat că Europa va trebui să reglementeze cât mai repede posibil un sistem European de alocare a organelor. Mai exact, fiecare oraş din fiecare ţară membră a Uniunii Europene ar trebui să aibă acces la programul destinat transplantului de organe. Dacă s-ar lua în considere acest aspect, bolnavii români se vor putea înscrie pe mai multe liste ale ţărilor europene, şansele fiind astfel mult mai mari.
Legislaţia de alocare a organelor, necesară
„Şi până acum au fost cazuri în care pacienţii noştri au fost puşi în situaţia de a primi un organ de la donatori din alte ţări, dar în anumite condiţii. Totuşi, acest lucru nu trebuie să fie o speranţă pentru bolnavi, deoarece toate ţările europene se confruntă în prezent cu liste mari