Acest motto deschide primul capitol al raportului În confruntarea cu moartea pe roţi: Cum să facem mai sigure şoselele din Europa şi Asia Centrală. Realizarea unui parteneriat multisectorial pentru a răspunde acestei epidemii tăcute, dat recent publicităţii de către Banca Mondială. Raportul atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de accidente rutiere, identificând cauzele şi consecinţele sociale şi economice ale acestui fenomen şi sugerând modalităţile adecvate de a-l aborda.
Scopul raportului este de a genera dezbateri între toate părţile responsabile, autorităţi, transportatori, societate civilă, astfel încât siguranţa în trafic să devină o prioritate în agenda publică pe termen scurt şi mediu.
Problema siguranţei în trafic nu poate fi abordată cu succes de către autorităţi, se spune în raport, decât dacă: recunoaştem că numărul de accidente mortale în traficul din ţările cu venituri mici şi mijlocii este inacceptabil; ne angajăm să implementăm soluţii sustenabile, cu impact pe termen lung, care să implice toate sectoarele responsabile şi care să fie adecvate obiectivelor de dezvoltare ale ţărilor; admitem că persoanele afectate de accidente au drepturi ce trebuie apărate; promovăm un transport sigur, curat şi accesibil.
O problemă socială aparte ridicată în raport este aceea a siguranţei în transportul public de călători din ţările aflate în tranziţie.
În aceste ţări, în ultimele două decenii, s-a creat un decalaj sensibil între creşterea nevoilor de deplasare şi a gradului de motorizare ale cetăţenilor, pe de o parte, şi scăderea investiţiilor în infrastructura rutieră şi în calitatea transportului de persoane, pe de altă parte. Previzibil, acest decalaj creează condiţiile care duc la numărul crescând de accidente în transportul public de călători. Totodată, scăderea investiţiilor publice în transportul de călători îi dete