În timpul proiectării Centrului Nou, Nicolae Ceauşescu a mutat Casa de Cultură a Sindicatelor mai aproape de Palatul Administrativ. Centrul Nou al oraşului devine obiect de studiu pentru Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj.
În 1974, înainte să înceapă construcţia Casei de Cultură a Sindicatelor, Nicolae Ceauşescu a înjumătăţit distanţa dintre Palatul Administrativ şi Casa de Cultură.
„Când a fost dusă macheta Centrului Nou la CC al PCR, a luat pur şi simplu macheta din polistiren a Casei de Cultură şi a mutat-o mai aproape de Palatul Administrativ, spunând: «La ce vă trebuie la Satu Mare o piaţă aşa de mare?!». Unul dintre consilierii săi a măsurat imediat distanţa la care a aşezat Ceauşescu Casa de Cultură a Sindicatelor şi a raportat-o proporţional. Aşa s-a ajuns la distanţa actuală de 68 de metri faţă de 120 de metri cât era prevăzut în proiectul iniţial“, spune Ludovic Gyure, arhitectul sătmărean care l-a asistat în cadrul acestui proiect pe Nicolae Porumbescu, cel care a conceput ansamblul „Centrul Nou“, respectiv cea mai înaltă clădire administrativă din ţară.
Prima schiţă a Casei de Cultură, o stilizare a unei porţi de rugby
Proiect de 70 de milioane de lei
Costurile construcţiei întregului ansamblu, la care s-a lucrat mai bine de un deceniu, nu sunt cunoscute în detaliu, însă cele două mari clădiri ale complexului au costat aproape 70 de milioane de lei în acea vreme. „Sediul politico - administrativ, actualul Palat Administrativ, a costat circa 52 de milioane de lei, iar Casa de Cultură a Sindicatelor circa 16 milioane de lei, în banii din acea vreme“, susţine arhitectul Ludovic Gyure, actual director al Casei de Cultură a Sindicatelor.
Acesta mai spune că şi Palatul Administrativ era la un pas să fie mai mic cu circa 20 de metri. „Când s-au cerut aprobările, î