Statele Unite cer Chinei să sprijine o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, de condamnare a Coreii de Nord, pentru torpilarea unui vas sud-coreean. Situaţia în regiune este în acest moment destul de tensionată. Analiză de Matei Vişniec.
Statele Unite cer Chinei să sprijine o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, de condamnare a Coreii de Nord, pentru torpilarea unui vas sud-coreean. Situaţia în regiune este în acest moment destul de tensionată. Analiză de Matei Vişniec (audio).
Americanii exercită presiuni în acest sens asupra Chinei pe fondul dialogului economic şi strategic care are loc în acest moment între cele două părţi la Beijing.
Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton a făcut deplasarea în China, în fruntea unei delegaţii de două sute de persoane.
Între cele două părţi se dispută însă un joc diplomatic complicat. Statele Unite sunt principalul protector al Coreii de Sud, în timp ce China este principalul protector al Coreii de Nord. Experţii consideră însă că nici măcar chinezii nu înţeleg uneori jocul politic al celui de-al treilea protagonist, dictatorul nord-coreean Kim Jong Il.
Nord-coreenii sunt un popor înfometat, obligat să trăiască într-o ţară-închisoare şi să-l glorifice la nesfârşit pe şeful suprem. Nici o deschidere nu se anunţă la orizont, regimul de la Phenian nu face decât să şantajeze comunitatea internaţională, agitându-şi programul nuclear, pentru a obţine hrană şi energie.
Provocările sale faţă de vecinul sud-coreean sunt notorii, cum a fost ultima dintre ele şi anume torpilarea vasului sud-coreean, agresiune soldată cu 46 de morţi.
Singura explicaţie pentru sprijinul acordat de China acestui regim este că Beijungul se teme de o invazie. Mai precis, chinezii se tem că vor fi invadaţi de nord-coreenii înfometaţi, dacă regimul de la Phenian s-ar prăbuşi de la o zi la alta.
Dict