Profesorul de la „Fănuş Neagu" este de părere că sistemul de învăţământ este „controlat şi politizat". Consideră că românii n-ar trebui să renunţe la moralitate, la Dumnezeu.
Absolvent, în anul 2001, al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa (cu media generală 9,54 şi nota 10 la licenţă), profesorul Ştefan Aftodor, de la Şcoala „Fănuş Neagu" (fostă Şcoala nr. 2), de pe Şoseaua Buzăului, este permanent preocupat de cunoaştere.
În 2003, a devenit master în Istorie Medievală, tema predilectă fiind istoria gurilor Dunării şi a bazinului pontic în secolele XIV-XV. Acum, este la un pas de a obţine doctoratul.
„Lucrarea de doctorat are ca temă boierimea din Ţara Românească în prima jumătate a secolului XVII (epoca Mihai Viteazul - Matei Basarab). Întotdeauna m-a interesat să găsesc răspunsuri, să cunosc, să aflu lucruri inedite", ne-a spus dascălul de la „Fănuş Neagu".
„E criză morală"
Profesorul Aftodor respectă valorile morale şi creştine şi nu este de acord cu nedreptăţile.
„Deşi mulţi bravează cu ideea de dreptate, de meritocraţie, la prima ocazie «personalizează», renunţă la principii şi caută să-şi atingă scopurile prin orice mijloace. Cel mai mult mă deranjează renunţarea la Dumnezeu, aceasta accentuează criza prin care trece societatea. Dacă am rezolva criza morală, am scăpa şi de cea economică", a opinat profesorul de istorie.
Imediat după absolvirea facultăţii, în 2001, Ştefan a susţinut examen de titularizare, nota obţinută permiţându-i să aleagă o instituţie de învăţământ mai bună.
„Am ales Şcoala nr. 2 «Fănuş Neagu», lucru pe care nu-l regret, deoarece aici am întâlnit copii remarcabili. Deşi îi nedreptăţesc pe ceilalţi, trebuie să dau, totuşi, un nume. Lavinia Chiţuleasa este unul dintre copii deosebiţi, de care sunt mândru. A obţinut 9,35 la Olimpiada de istorie - faza naţională", ne