Aprobarea proiectului de reforma a sistemului financiar din Statele Unite si criza datoriilor din zona euro vor continua sa majoreze Libor si Euribor, dobanzi-cheie de pe pietele de capital, care afecteaza consumatorii si companiile, semn al tensiunilor din sistemul bancar si al temerilor privind economia mondiala, scrie Financial Times.
Bancherii avertizeaza ca Libor (London Interbank Offered Rates), rata dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele, va creste puternic in urmatoarele saptamani si chiar luni.
Potrivit lor, Libor la trei luni, rata dobanzii de referinta care a servit drept barometru in timpul crizei financiare din 2008, s-ar putea majora cu un punct procentual in urmatoarele luni. Citigroup anunta ca Libor, care la sfarsitul saptamanii trecute ajunsese la 0,497% - maximul dupa iulie anul trecut -, va mai creste cu 1-1,5%. Evolutia cotatiei Libor influenteaza direct creditele contractate in dolari americani cu dobanda variabila.
"Ne asteptam ca Libor la trei luni sa creasca cu 60 de puncte de baza in urmatoarea saptamana sau in urmatoarele doua saptamani ", crede Joe Abate, analist valutar la Barclays Capital.
Euribor evolueaza in tandem cu Libor
Dobanda Euribor pentru imprumuturile pe trei luni, principala unitate de masura a dobanzilor pentru creditele interbancare exprimate in euro si un indicator al disponibilitatii bancilor de a se imprumuta reciproc, a avut o evolutie similara cu cea a Libor, astfel saptamana trecuta a crescut constant de la 0,685% la 0,695%.
Euribor urca la inceputul lui octombrie 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, la 5,345%, maximul ultimilor 14 ani, pe fondul crizei.
Desi tensiunile de pe piete nu sunt nici pe departe la fel de puternice ca in punctul culminant al crizei financiare - Libor a crescut la 5,725% in septembrie 2007 -, actualul trend ascendent este un mot