Ultimul an a fost unul negru.Peste trei mii 200 de copii au fost daţi dispăruţi în ultimele 12 luni, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române. Astfel, în ultimii şase ani, numărul copiilor căutaţi de poliţie a crescut de zece ori. Datele au fost prezentate marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Copiilor Dispăruţi.
Ultimul an a fost unul negru : peste trei mii 200 de copii au fost daţi dispăruţi în ultimele 12 luni, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române. Astfel, în ultimii şase ani, numărul copiilor căutaţi de poliţie a crescut de zece ori. Datele au fost prezentate marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Copiilor Dispăruţi.
Aprilie 2009-aprilie 2010: 3259 de copii au dispărut de acasă sau din centrele de ocrotire. Vestea bună este că cei mai mulţi au fost găsiţi. În 90 la sută din cazuri a fost vorba de plecări voluntare, cum le numeşte poliţia română. Ce se ascunde însă în spatele acestor plecări voluntare?
Autorităţile vorbesc de conflictele şi tensiunile din familie, lipsa supravegherii din partea părinţilor, mulţi plecaţi la muncă în străinătate, teama de represalii din partea familiei pentru situaţia şcolară sau alte greşeli, şi, nu în ultimul rând, anturajul.
Din aceleaşi motive, statistici mai vechi ale poliţiei arată că majoritatea minorilor refuză să revină în familie sau în centrele de ocrotire. Potrivit poliţiei, doar în trei la sută din cazuri, copiii au dispărut accidental.
În fine, poliţia susţine că doar un procent din aceste dispariţii se datorează răpirii în vederea traficării sexuale sau exploatării prin muncă a copiilor.
Vă reamintim, din 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume. Lea Berzuc
Ultimul an a