Industria avicolă este în declin şi o mare parte din fermierii din România sunt în faliment, din cauza eliminării subvenţiilor, spune Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări (UNCPR).
Ilie Van cere urgent sprijinirea sectorului prin măsuri conforme cu regulamentele europene pentru continuarea investiţiilor necesare creşterii competitivităţii producţiei şi a stopării importurilor.
„Orice tergiversare în aprobarea soluţiilor de sprijin pe bunăstarea păsărilor, negociate în baza regulamentelor europene, va conduce automat la falimentul sectorului şi va face ca România să devină dependentă de importul de carne de pasăre şi ouă pentru consumul intern, iar preţul actual, accesibil pentru consumatorul de rând, să devină un preţ de lux", a declarat Ilie Van, într-un comunicat al UNCPR.
Din acest an, crescătorii de păsări nu mai beneficiază de nicio formă de sprijin prin ajutoare de stat, investiţiile au fost sistate, iar creditarea pentru producţie sau pentru investiţii, inclusiv pentru cofinanţarea fondurilor structurale europene, este practic inexistentă.
Potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări, o situaţie similară există şi la ouăle de consum, producţia industrială din ultimii ani înregistrând un nivel foarte scăzut, în timp ce importurile de ouă sunt au crescut.
Potrivit Uniunii, în perioada 2001-2009 producţia internă de pasăre a crescut de aproape trei ori, de la 121.000 de tone (în anul 2000) la 334.000 de tone (în 2009), iar consumul de carne de pasăre fără autoconsum a avut un avans similar, de la 146.000 de tone la 434.000 tone. Creşterile au avut loc pe fondul subvenţiilor primite de crescătorii de păsări.
„Cu toată creşterea consumului de carne de pasăre, de aproape trei ori în această perioadă, proporţia importului de carne de pasăre din total consum a rămas tot 30%, fapt ce arată că prod