Bursa şi-a accelerat declinul în primele două ore ale şedinţei de astăzi, scăzând cu peste 10%, sub influenţa scăderilor înregistrate de pieţele externe, dar şi a ordinelor de vânzare ale unor investitori străini, iar acţiunile SIF-urilor erau în scădere cu 14,29% la ora 12.15.
Piaţa a deschis sesiunea în scădere cu 4,3%, însă presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos.
Totodată, primele zece acţiuni de la BVB erau tranzacţionate la preţuri în scădere în medie cu 11,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 10,6% sub nivelul de vineri.
În acelaşi timp, pe plan extern, bursele vest-europene coborau cu până la 2,9%, traiectoria fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 3,8%.
"Semnalul de vânzare a fost dat încă de săptămâna trecută, pe analiză tehnică, şi acum depinde cât de mult vor mai scădea preţurile. În plus, peste problemele de pe plan extern se suprapune şi incertitudinea din România legată de ce măsuri se vor lua pentru reducerea deficitului. Încă nu este clar dacă reducerea cheltuielilor din sistemul bugetat va fi de ajuns, sau dacă se vor majora şi taxele. În plus, mai este şi această discuţie în contradictoriu între FMI şi Guvernul României, cine a propus, ce a propus, iar asta afectează credibilitatea României în faţa investitorilor", a declarat directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, citat de Mediafax.
Directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, consideră şi el că investitorii reacţionează în principal la ceea ce se întâmplă pe plan extern, însă unii dintre investitorii străini ies din piaţă, anticipând eventuale probleme în economia României.
"Semnalul de vânzare a fost dat de ceea ce se întâmplă pe plan local, unii investitori vor să ias