Mineriada din 1990 a fost efectul, si nu cauza violentelor declansate in ziua de 13 iunie, crede fostul presedinte Ion Iliescu, care sustine, intr-un material postat pe blogul lui, ca "unora (dintre manifestanti, n.r.) li s-au inoculat si iluzii desarte de catre cei ce-i stimulau, inclusiv financiar, pentru a provoca dezordine".
Intr-un articol amplu dedicat evenimentelor din 1990, Iliescu vorbeste despre alegerile din 20 mai si cauzele "asa-zisei mineriade".
In 20 mai 1990, populatia a votat cu FSN si cu Iliescu si ca "o reactie fireasca de respingere a sloganurilor agresive vehiculate la principala tribuna a opozitiei – 'Piata Universitatii' – ocupata discretionar in urma unui miting electoral al PNTcd".
"Nu a fost deci o 'Duminica a orbului' cum, in mod jignitor au apreciat unii optiunea liber exprimata de cei 15 milioane de romani, ci o reactie fireasca de respingere a violentelor la care apelau atunci unele forte interesate", spune Iliescu, care adauga ca "oamenii rationali care participasera la manifestarile din Piata Universitatii dintr-un spirit de fronda fata de FSN s-au retras a doua zi dupa alegerile din 20 mai (Liga Studentilor si PNTcd au dat chiar publicitatii decizia luata in acest sens)".
In Piata a mai ramas "un grup 'radical', asa-zisii „grevisti ai foamei”, incurajati si intretinuti (bani si hrana) de anumite grupari si forte interesate in mentinerea unei stari de instabilitate".
Filmul evenimentelor, relatat de Iliescu:
11 iunie - o delegatie a „grevistilor” s-a prezentat in audienta la viceprim-ministrul Anton Vatasescu. Unica lor revendicare se concretiza in cererea de a se crea „un post liber” de televiziune. In urma dialogului, s-au angajat sa paraseasca Piata.Ministerul de Interne a prezentat un Plan, aprobat de premierul Petre Roman, pentru degajarea Pietei in ziua de 13 iunie si re