Tinerii cu vârsta de până la 25 de ani pot învăţa ce înseamnă înfectarea cu virusul HIV, începând de astăzi, când este lansat la Cluj proiectul „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România“.
Proiectul care începe astăzi vizează intervenţii în comunitate, o campanie în presă, instruirea autorităţilor locale şi a medicilor, dar şi a profesorilor şi consilierilor psihopedagogi, în zece judeţe, între care Clujul. Proiectul este finanţat de guvernele din Islanda, Lichtenstein şi Norvegia şi este implementat de un parteneriat între Fundația Tineri pentru Tineri și alte patru organizaţii neguvernamentale - Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS), Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Fundaţia Alături de Voi (ADV) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
“Proiectul își propune să ofere tinerilor informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV/SIDA pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă mai sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatoare faţă de persoanele infectate”, arată organizatorii proiectului.
Aceştia precizează că în România numărul de cazuri de infectare în rândul adolescenţilor şi tinerilor este “neobişnuit de mare”, potrivit unui studiu realizat anul trecut. Studiul arată că aproape două treimi dintre participanţii la studiu şi-au început viaţa sexuală, vârsta medie a debutului sexual fiind de 17 ani. Aproximativ trei sferturi (74%) dintre tinerii care şi-au început viaţa sexuală au avut un partener stabil în ultimele 12 luni, durata relaţiei variind între cel mult şase luni (25%) şi peste un an (50% din cazuri). într-o treime din cazuri (33%) partenerul/ partenera stabilă sunt persoane care la rândul lor trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce pentru 63% dintre respondenţi partenerul stabil este seronega