ONG-urile reunite în "Pactul pentru Bucureşti" spun că modificarea unei ordonanţe de urgenţă ar da liber la construirea de imobile pe locurile unde astăzi sunt parcuri. Potrivit reprezentanţilor acestora, sute de hectare de spaţiu verde din întreaga ţară sunt în pericol.
Pe scurt, ordonanţa 114/2007 interzice, prin articolul 71, schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi sau reducerea suprafeţelor pe care se întind acestea. Indiferent de regimul juridic al acestor terenuri. Aceasta ultimă condiţie ar urma să fie modificată, iar, odată votată această schimbare, vor fi protejate doar spaţiile verzi înscrise "în registrele locale ale spaţiilor verzi".
Modificarea ordonanţei a fost deja votată de Comisia de Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor, la începutul lunii mai. ONG-urile spun însă că doar 5% dintre oraşele din ţară au un registru complet al spaţiilor verzi. Potrivit Eco Civica, Bucureştiul este în "grosul" de 95% care nu au un registru complet.
"În Bucureşti, vor dispărea hectare de spaţii verzi, din cele mai importante parcuri ale Capitalei", a avertizat preşedintele Eco Civica, Dan Trifu. Acesta arată că OUG 114/2007 protejează 29 de hectare din Parcul Tineretului, 12 hectare din IOR, 6 hectare din Prisaca Doamnei, două treimi din Izvor şi un sfert din Bordei.
Pactul pentru Bucureşti: Ordonanţa şi-ar pierde rostul
Acţiunea ONG-urilor este susţinută de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. El a spus că, dacă ordonanţa va fi modificată, primăriile vor fi obligate să acorde autorizaţii de construcţie în actualele spaţii verzi.
"Dacă primarul refuză eliberarea autorizaţiilor de construire cu avizele necesare obţinute, reprezintă abuz în serviciu şi este o faptă penală", a subliniat Chiliman.
ONG-urile din "Pactul pentru Bucureşti" cred că ordonanţa nu va mai avea niciun sens dacă articolul 71 va fi modif