Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a făcut un studiu în statele UE şi Norvegia pentru a vedea dacă producătorii de alimente încearcă să folosească tehnologii care reduc apariţia acrilamidei în hrană. Testele au fost făcute în 2007 şi 2008, pe 2.000 de sortimente. Rezultatele au arătat că producătorii se străduiesc şi nu prea.
Raportul prezentat luna aceasta de EFSA a arătat că anumite categorii de produse se înscriu în trendul de descreştere a cantităţii de acrilamidă: cartofii prăjiţi, pâinea, biscuiţii, musli.
De partea cealaltă, s-a constatat că în 2008 nivelul periculoasei substanţe a crescut în produsele de tip chips, în cafea şi substitutele acesteia pe bază de cicoare. Toate aceste produse sunt consumate în mod constant, de aceea există o preocupare atât de mare la nivel european pentru reducerea cantităţii de acrilamidă apărută în procesul de producţie.
Acrilamida este o substanţă toxică, cu puternic potenţial cancerigen, care se formează atunci când alimente care conţin amidon sunt prăjite în grăsimi vegetale, la temperaturi înalte.
De aceea, încă din 2006, EFSA încearcă printr-o serie de măsuri menite să îi convingă pe producători să folosească tehnologii care să reducă apariţia acrilamidei. În acest sens au fost realizate o serie de ghiduri pentru ca aceia din industrie să aibă toate materialele necesare.
Singurele produse pentru care nu s-a găsit o soluţie sunt cafeaua şi substitutele ei. Mai mult, s-a observat că de la an la an, cantitatea de acrilamidă creşte, semn că pentru producători nu există nici o preocupare în acest sens.
Studiul realizat de EFSA va continua şi în anii viitori, dorinţa Autorităţii Europene fiind de reducere a nivelului de acrilamidă în toate produsele alimentare, pentru a evita probleme de sănătate la nivelul UE. Primul studiu legat de acrilam