Sub genericul „Caravana Culturală", trupa de actori păpuşari a Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa "Basarabia", din Utkonosovka (Ismail) a prezentat, în perioada 8-16 mai 2010, şase spectacole în Ucraina.
Spectacolele prezentate copiilor români din localităţile din Ucraina au fost: "Punguţa cu doi bani" şi "Ciuboţelele Ogarului". "Deplasarea în Ucraina m-a marcat profund. Sunt foarte mulţi români care trăiesc în această ţară şi pentru care nu s-a făcut mai nimic. Ei trăiesc într-o atmosferă ostilă pentru că sunt oameni care nu vor ca ei să conştientizeze că sunt români. Copiii merg la şcoală şi muncesc în sere. Agricultura e activitatea lor de bază acolo. Noi avem o viaţă frumoasă şi liniştită cu toate că e criză, în comparaţie cu românii din Ucraina", povesteşte Adrian Roman, directorul teatrului Anton Pann. Copiii vorbesc corect româneşte, cu toate că, nu au şcoli în limba maternă. " Mesajul transmis de ei la plecare a fost: "Să nu ne uitaţi!", spune Adrian Roman.
Actorii nu au fost lăsaţi să ţină spectacolul la Frumuşica Veche
Actorii au avut parte şi de momente neplăcute în Ucraina. În localitatea Frumuşica Veche ei nu au fost lăsaţi să ţină spectacolul. "Nu au vrut să ne deschidă şcoala ca să ţinem spectacolul. Directorul şcolii, Andrei Munteanu, a refuzat să ne deschidă, deşi era român", precizează Roman. Din cauza drumurilor proaste autocarul cu actori şi copii care mergea prin localităţi să ţină spectacolele a rămas în noroi, în două rânduri şi a fost scos de un tractor. "A fost o experienţă tulburătoare mai ales că am reuşit să ne apropiem de sufletele copiilor. Copiii români din Ucraina au văzut pentru prima dată un spectacol de păpuşi. Erau curioşi cum mânuim păpuşile şi inocenţi. Era pentru prima dată când puneau mâna pe o păpuşă"