Unificarea bazelor de calcul a contributiilor de asigurari sociale de pensie si sanatate ar duce la o crestere de aproape 7 ori a sumelor platite fata de nivelul actual in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente, sustine Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR).
In prezent, daca o persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent realizeaza un venit lunar net impozabil de 1.000 de euro, suporta o cheltuiala cu asigurarile sociale de pensii de minimum 45 de euro (190 de lei).
In cazul unificarii bazelor de calcul al contributiilor de asigurari sociale de pensie si sanatate cuantumul contributiilor de asigurari sociale ar ajunge la suma de 313 euro (1.315 lei) pentru acelasi venit de 1.000 de euro, ceea ce reprezinta o crestere de aproape 7 ori fata de nivelul actual, se arata intr-o scrisoare de pozitie a UPLR.
Desi nu exista inca un proiect legislativ in forma finala supus dezbaterii publice, au aparut in media diferite declaratii ale reprezentantilor institutiilor din domeniul asigurarilor sociale in privinta tendintelor de uniformizare a bazelor de calcul al cotelor de asigurari sociale pentru toate persoanele fizice, subliniaza Uniunea.
Aceasta unificare a bazelor de calcul inseamna adoptarea unui tratament "discriminatoriu si penalizator" pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, inclusiv liberale, in ceea ce priveste plata contributiei respective, fata de un salariat, potrivit aprecierilor UPLR. "In timp ce pentru un salariat din cota de 31,3%, angajatorul plateste 20,8%, iar salariatul doar 10,5%, la nivelul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente, inclusiv liberale, intreaga cota de 31,3% este suportata de persoana fizica in cauza."
De asemenea, o astfel de masura ar afecta negativ activitatea fondurilor private de p