Societăţile clujene ar putea lua peste 30% din banii guvernamentali puşi la bătaie prin programul START, menit să sprijine lansarea tinerilor antreprenori.
“Am avut un record deînscrieri online anul acesta, 400 în prima fază. 211 au fost din Cluj, încondiţiile în care Bucureştiul a avut numai 180”, a declarat Mircea Miheştean(foto), director al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelorpentru întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) Cluj.
Prima fază a programului,prin care guvernul finanţează 70% din proiectele de afaceri ale tinerilorantreprenori, în limita a 100.000 de lei, a cuprins sesiuni de înscrieri onlineîn centrele din Cluj-Napoca, Bucureşti, Bacău, Tulcea. 30 de persoane înscrisela Cluj au participat ulterior la cursuri de antreprenoriat EMPRETEC, în caresunt învăţate să construiască un plan de afaceri. “Cei care participă lacursuri dobândesc toate noţiunile necesare dezvoltării unei afaceri. Din acestmotiv, la sesiunea de proiecte pornesc cu un punctaj superior”, spuneMiheştean. Etapa a doua a START va demara în 15 iunie şi va cuprinde o sesiunede înscrieri online pentru depunerea proiectelor. Candidaţii ale căror proiectevor fi analizate vor fi selectaţi în funcţie de vârstă şi de punctajul obţinutla cursul EMPRETEC. “Vor putea candida şi cei care au urmatcursurile anul trecut, dar nu au depus proiecte. Ei pot folosi punctajulobţinut atunci”, subliniază Miheştean. Fondurile alocate de guvern pentru celemai bune planuri de afaceri ale tinerilor se ridică la şase milioane de lei.Anul trecut se accepta finanţarea a cel mult 49% din proiect, dar acum plafonula urcat la 70%, în limita a 100.000 de lei. Astfel, START va putea finanţa lanivel naţional cel mult 60 de programe cu valoare maximă. “Peste 30% din aceştibani vor veni la Cluj. Anul trecut am finanţat 20 de proiecte şi ne vom menţineîn jurul acestui număr”, spune director