INEFICIENT Direcţionarea celei mai mari părţi a contribuţiilor pentru pensiile private obligatorii către bugetul asigurărilor de stat poate distruge Pilonul II, fără a salva sistemul pensiilor de stat. Intenţia de a reduce temporar contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii de la 2,5% la 0,5%, pentru a salva sistemul de stat, reprezintă de fapt o naţionalizare mascată a pensiilor private obligatorii (Pilonului II), consideră majoritatea analiştilor. Contribuţiil
INEFICIENT Direcţionarea celei mai mari părţi a contribuţiilor pentru pensiile private obligatorii către bugetul asigurărilor de stat poate distruge Pilonul II, fără a salva sistemul pensiilor de stat.
Intenţia de a reduce temporar contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii de la 2,5% la 0,5%, pentru a salva sistemul de stat, reprezintă de fapt o naţionalizare mascată a pensiilor private obligatorii (Pilonului II), consideră majoritatea analiştilor. Contribuţiile ar fi trebuit să ajungă în 2011 la 3,5%, însă calendarul de majorare a acestora a fost încălcat încă din al doilea an de funcţionare a sistemului.
Prin reducerea la 0,5%, statul ia de la actualii participanţi la Pilonul II o sumă totală de 2,68 de miliarde de lei. Sumă insuficientă pentru a nu reduce şi pensiile de stat plătite în prezent. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, consideră că reducerea contribuţiei la Pilonul II va întârzia procesul de trecere de la un sistem public de pensii la unul privat, unde cuantumul pensiei este corelat cu mărimea contribuţiei. „Având în vedere situaţia actuală a bugetului de stat, înţelegem că orice sumă economisită este bine-venită, dar, în acelaşi timp, reducerea contribuţiei are un impact nesemnificativ asupra deficitului“, susţine Lucian Croitoru.
Impact nimicitor
Această decizie va duce la falimentarea „cu bună ştiinţă“ a sistemului, afirm