Guvernul are probleme pe ultima sută de metri în tentativa de-a strânge o majoritate care să susţină în Parlament planul de restructurare bugetară. Din cauză că negocierile tărăgănează, asumarea răspunderii a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
Urgenţa măsurilor este dată de ultimatumul impus de FMI. Dacă România nu taie rapid cheltuielile, nu va vedea la timp următoarea tranşă de împrumut. Statul ar trebui să se împrumute de pe piaţa liberă la dobânzi din ce în ce mai mari şi riscă să înceteze plăţile, cu totul, în decembrie.
Consecinţe: Dacă Guvernul nu face acum un efort masiv pentru a satisface criteriile impuse de Fondul Monetar Internaţional, anul viitor va ajunge în situaţia să ia un împrumut şi mai împovărător: alte 30 miliarde euro, pe lângă cele 20 pe care le-a luat deja.
Asumarea răspunderii (începutul lunii iunie)
Varianta 1: Pachetul de legi este respins de Parlament. Guvernul cade, iar viitorul cabinet fie găseşte soluţii alternative de tăiere rapidă a cheltuielilor, fie rupe acordul cu FMI, cu consecinţe catastrofale asupra cursului valutar şi a dobânzilor de finanţare.
Varianta 2: Parlamentul aprobă pachetul de legi, iar Guvernul trebuie să le pună în aplicare începând din data de 1 iunie. Procedura trebuie finalizată până pe 20 iunie şi trebuie să aibă inclusiv garanţia constituţionalităţii pentru a fi admisă de FMI.
ETAPA 1 (până pe 20 iunie)
Salariile din companiile de stat vor fi reduse cu 25%, prin decizia consiliilor de administraţie. Scopurile sunt reducerea pierderilor şi eliminarea subvenţiilor de la buget, respectiv creşterea veniturilor statului în cazul companiilor care încă au profit.
Salariile bugetarilor şi Pensiile vor fi reduse cu 15%, respectiv cu 25%. În cazul salariilor, scopul declarat este reducerea cu acelaşi procent a personalului, până la sfârşitul anului. Ab