Profesorul de economie şi businnes internaţional la New York University, Nouriel Roubini, cel care a prevestit criza financiară, a declarat, astăzi la Bucureşti, că măsurile de austeritate propuse de guvernul român trebuie luate progresiv şi să fie însoţite de alte politici financiare.
„Orice ţară cu deficit foarte mare trebuie să-l reducă”, a spus el, făcând referire la Grecia şi Spania, unde după scăderea încrederii au crescut dobânzile la împrumuturi.
Referitor la problemele României, Roubini a precizat că trebuie văzut cât se poate obţine prin tăierea cheltuielilor şi e necesar un dialog cu partenerii sociali şi cu opoziţia politică.
„Sistemul politic va decide care este setul de măsuri potrivit pentru reducerea cheltuielilor. Important este ca aceste măsuri să fie graduale şi progresive, pentru a redobândi încrederea”, a spus analistul.
În ceea ce priveşte zona euro, Roubini crede că în acest an creşterea economică a zonei euro va fi aproapre de zero sau chiar negativă.
„Dacă înainte de chestia cu Grecia mă aşteptam la o creştere de 0,8%, acum s-ar putea să fie mai mică sau chiar negativă”, a spus el, la un eveniment organizat de Forum Invest.
Printre aspectele optimiste preconizate de laureatul premiului Nobel s-au evidenţiat, următoarele: investitorii se vor muta din vest către Europa centrală şi de est datorită costurilor cu forţa şi creşterii productivităţii, iar pe termen mediu ţările din Europa centrală şi de sud-est vor avea din nou creşteri de 5-8%, dacă în zona euro va ajunge la 2%.
Totuşi, în 2010 va fi greu, pentru că ţările din S-E Europei sunt legate de zona euro, care ar putea avea o creştere zero sau negativă .
Alte recomandări şi estimări:
Continuaţi reformele structurale şi măsurile de austeriate. Măriţi productivitatea şi faceţi reforme orientat