In Bucuresti nu mai exista arhitectura de calitate, este prima impresie a profesorului Radu Teaca, directorul biroului de arhitectura Artline. Pentru el, cea mai mare problema a constructiilor noi este suprasolicitarea terenului si amplasamentul, care nu tine cont de imprejurimile constructiei, astfel incat nu se mai creeaza un discurs arhitectural, scrie lunarul Business Construct, care va aparea joi 27 mai impreuna cu ZF.
Teaca reuseste sa vada insa efectele benefice ale crizei financiare in reducerea ritmului de construire in Bucuresti, dar pentru arhitectura de calitate inca mai avem de asteptat. Inca de la inceputul discutiei, Radu Teaca pare sa nu fie deloc de acord cu ce s-a intamplat cu Bucurestiul din punctul de vedere al dezvoltarii orasului, dar mai ales de aspectul arhitectural al noilor cladiri.
Cea mai mare problema din punctul lui de vedere este modul in care autoritatile au permis dezvoltarea haotica si suprasolicitarea terenurilor din centrul orasului cu cladiri prea mari.
"Din pacate, in prezent arhitectura in Romania se rezuma la anveloparea comerciala a cladirilor, ceea ce rezulta ca infatisare in cladirile de birouri. La fel de bine, astfel de cladiri poti sa le construiesti si in desert, pentru ca la fel o sa arate si acolo. Cea mai mare problema este insa atunci cand astfel de cladiri ocupa situri importante din oras si au un raport cu imprejurimile cel putin straniu. Aici ar fi de precizat «disponibilitatea» autoritatilor care au permis cu prea multa usurinta suprasolicitarea terenurilor si depasirea gabaritelor cladirilor", a precizat Teaca.
Tocmai din aceasta cauza, Teaca apreciaza ca arhitectura, in special arhitectura de calitate, in Romania nu este un business profitabil.
"Arhitectura nu este un business. Arhitectura in Romania este o meserie nelucrativa in general, mai putin in cazul celor care printr