Măsuri graduale, progresive şi care să nu lovească puternic categoriile defavorizate. Acestea sunt recomandările pentru reducerea cheltuielilor României făcute de profesorul de economie şi business internaţional de la New York University, Nouriel Roubini, numit şi „profetul crizei”. Sursa: Codrin Prisecaru
„Orice ţară cu deficit foarte mare trebuie să-l reducă”, a spus el, făcând referire la Grecia şi Spania, unde, după scăderea încrederii, au crescut dobânzile la împrumuturi. Referitor la România, Roubini a spus că „măsurile trebuie luate progresiv şi trebuie însoţite de alte politici financiare”.
Profesorul care a prevestit criza spune că, în urma unui dialog dintre guvern, partenerii sociali şi partidele de opoziţie, „sistemul politic va decide setul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor”.
În acest context, persoanele cele mai defavorizate şi mai vulnerabile nu vor suferi un şoc la fel de puternic precum ceilalţi, „trebuie să ţinem cont de echitatea socială”, susţine Nouriel Roubini. Conform lui, dacă vor fi făcute reduceri mai mici pentru anumite categorii sociale, va trebui să se taie mai mult de la altele sau altă soluţie ar fi majorarea impozitelor.
Profesorul de economie estimează că Zona Euro va avea o creştere economică apropiată de zero sau chiar negativă în acest an, ceea ce va încetini revenirea din criză a ţărilor care exportă în această regiune, printre care şi România.