Medicii români estimează că, din cauza vieţii sedentare şi a alimentaţiei bogate în calorii, vom asista la o explozie a cazurilor de diabet.
În România, peste 7,7% din populaţie, adică aproximativ 1,25 de milioane de oameni, suferă de diabet. Dintre aceştia, doar 481.000 sunt luaţi în evidenţă; restul nu ştiu că au această afecţiune.
„Diabetul zaharat nu doare şi, prin urmare, puţini se tratează în primă fază, astfel încât jumătate din pacienţii care ajung la doctor suferă deja de diabet cronic, cu complicaţii”, spune Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, societate care organizează a 36-a ediţie a Congresului Naţional de Diabet, desfăşurat anul acesta la Sibiu, între 26 şi 29 mai.
Ghid pentru educatori
Experţii susţin că ultimele studii indică o dublare a numărului celor care suferă de diabet în următorii 20 de ani. „Vom avea o creştere epidemică, ale cărei cauze sunt în principal stilul de viaţă sedentar, combinat cu o alimentaţie bogată în calorii”, afirmă medicul Radu Lichiardopol.
În lipsa unei activităţi preventive susţinute, din bugetul de sănătate al României sunt consumate, anual, între 10 şi 16 procente pentru tratamentul diabeticilor. Tratamentul trebuie precedat de o educaţie atât a bolnavului, cât şi a „educatorului în diabetul zaharat”.
Deşi în ţările europene există o îndelungată tradiţie a editării de ghiduri pentru prevenirea şi tratarea diabetului zaharat, în România nu a existat niciun astfel de volum până acum, spune doctorul Maria Moţa, care a coordonat o echipă de 40 de specialişti din majoritatea centrelor universitare din România pentru elaborarea „Ghidului Educatorului pentru educaţia terapeutică în diabetul zaharat”. „Educatorii au un rol foarte important în scăderea costurilor tratamentelor şi a creşterii eficienţei aces