"Nu vor mai exista electronice construite doar pentru un tip de activitate, totul va fi interconectat - iar liantul va fi Internetul", spune Guenther Juenger, director corporate affairs Intel EMEA. Romania ar putea reusi aceasta trecere mai tarziu decat alte tari.
Lipsa infrastructurii solide, a investitiilor in educatie, migrarea tinerilor romani catre alte tari dupa terminarea studiilor precum si activitatile politice ezitante vor avea un efect puternic negativ asupra evolutiei pietei de IT&C in urmatoarea perioada.
"Este nevoie de antreprenoriat inteligent in Romania. Totul porneste de la educatie, de la implicarea Guvernului in acest segment, in educarea profesorilor. Oricat de capabile ar fi computerele elevilor, tot profesorii fac diferenta", spune Juenger, care este cetatean german de origine romana, nascut la Timisoara. Acesta s-a alaturat grupului Intel in 1983.
El subliniaza ca Romania parcurge in prezent o perioada poate similara cu cea experimentata de Irlanda la finalul anilor '80, cand aproape toti tinerii din acea tara preferau sa emigreze. "Ulterior insa, statul a inceput sa inoveze in tehnologie, sa construiasca infrastructura solida, cu alte cuvinte sa ofere tinerilor toate premisele pentru a ramane in tara. Asta ar trebui sa urmareasca si Guvernul Romaniei - sa investeasca inteligent in viitor. Si parte din acest viitor este tehnologia", considera directorul regional al celui mai mare producator de procesoare din lume.
Acesta nu critica atat lipsa de deschidere a guvernantilor, cat lipsa actiunilor. "Am discutat in mai multe randuri cu reprezentanti ai Guvernului privind implementarea unor solutii pentru educatia din Romania, inclusiv introducerea in scoli a unor mini-laptop-uri ieftine pentru elevi - Classmate PC-uri. Toti au fost incantati, dar nu au facut nimic practic", spune Juenger.
Tehnolo