Aversiunea autorităţilor faţă de parteneriatul dintre Romtelecom şi Astra, prin care clienţii companiei de telefonie s-au trezit cu casele asigurate la Astra, a determinat operatorul de telefonie să nu mai furnizeze datele personale ale clienţilor către aceasta. CSA a considerat poliţele de asigurare nelegale, dar Astra intenţionează să le menţină valide.
800.000 de abonaţi ai Romtelecom beneficiază de o asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor (gratuită pentru trei luni) fără ca vreunul dintre ei să fi cerut să-i fie asigurată casa. În urmă cu câteva săptămâni, în urma apariţiei scandalului, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a constatat că poliţele de asigurare sunt ilegale şi a solicitat companiei Astra să le denunţe. În acelaşi timp, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Romtelecom cu 5.000 de lei pentru că a pus la dispoziţia unei terţe persoane juridice datele personale ale abonaţilor. Romtelecom contestă în instanţă decizia ANSPDCP. Ieri, operatorul de telefonie a anunţat că „până la momentul în care instanţa se va pronunţa în acest caz, Romtelecom a hotărât să suspende transmiterea datelor altor clienţi către Astra Asigurări“, a anunţat compania printr-un comunicat de presă transmis GdS.
Poliţa, considerată un succes de către firmele implicate
Pe 14 mai, şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis scrisori către Romtelecom şi Astra Asigurări, prin care solicita să li se clarifice clienţilor situaţia cu poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Abonaţii Romtelecom au primit clarificări, însă Astra nu denunţă poliţele, aşa cum solicitase CSA. În ciuda faptului că poliţa este considerată nelegală, datorită succesului în rândul abonaţilor Romtelecom, Astra intenţionează să menţină valide poliţele deja acceptate de cli