Stresul, schimbările hormonale şi emoţiile puternice vă pot declanşa suferinţe greu de suportat.
Jumătate din persoa-nele care au migrene au experimentat primul episod înainte de vârsta de 20 de ani, iar 98% înainte de vârsta de 50 de ani. Un copil cu părinţi care au migrene va moşteni, cel mai probabil, afecţiunea, iar dacă doar unul dintre părinţi are această problemă, riscul să fie transmisă şi copiilor este de 50%, arată statisticile. Stresul, modificările hormonale, emoţiile puternice, tulburările psihice ori digestive, anumite medicamente, mirosuri sau produse cosmetice pot declanşa un episod de migrenă.
Faţă de o simplă durere de cap, migrenele pot fi însoţite de vărsături, sensibilitate la lumină sau la zgomot, simptome resimţite de nouă din zece persoane care suferă de această afecţiune. „Migrenele se mai pot asocia cu flashuri luminoase, steluţe, urmate de îngustarea câmpului vizual", spune Adina Roceanu, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucureşti. O migrenă poate dura de la patru ore până la câteva zile.
Trei săptămâni de coşmar
În 2007, Antonia a trecut prin trei săptămâni cu migrene care abia îi mai permiteau să doarmă şi să iasă din casă. Se afla la un training în Poiana Braşov şi, în ultima noapte, a simţit că-i plesneşte capul de durere. „De dimineaţă, de când am plecat de acolo şi până la Bucureşti, am luat vreo nouă pastile. Nu mâncasem nimic, aşa că medicamentele mi-au dat o stare de greaţă. Când am ajuns acasă, am vrut să mă culc, dar n-am reuşit", spune tânăra de 28 de ani, care trecea şi printr-o perioadă dificilă din punct de vedere sentimental, pe fondul căreia presupune că i-au apărut migrenele.
Zilele următoare s-a dus la spital pentru o serie de analize, să vadă dacă durerea de cap nu este cauzată de o afecţiune la rinichi, colecist sau ochi. Într-un final, Antonia a făcut şi o tomografie, dar rezul