Substantele cancerigene se gasesc in lucrurile cu care americanii, si nu doar ei, intra in contact zi de zi, se afirma intr-un raport prezentat in luna mai.
Daca unele substante au fost legate deja de cancer, cum ar fi cele continute de tigari, despre altele, informatiile sunt controversate (vezi dezbaterile si studiile contradictorii legate de cancer si telefoanele mobile).
Dupa cum se mentioneaza intr-un blog al American Cancer Society, multe dintre aceste substante reprezinta inca miezul nenumaratelor controverse din lumea medicala a ultimilor 30 de ani, relateaza Newsweek, ceea ce inseamna ca deciziile nu pot fi luate decat la nivel personal, cel putin deocamdata.
Alimentele conservate
Acestea contin bisfenol A, o substanta care intra in componenta ambalajului, aprobata in SUA in anii '60. Temerile legate de efectele sale asupra sanatatii au inceput sa apara in anii '90. Chiar si asa, substanta a fost declarata sigura in 2008.
Anul acesta, autoritatile americane din domeniul sigurantei alimentelor au revenit asupra deciziei, exprimandu-si ingrijorarile legate de potentialele efecte secundare la nivelul creierului, al comportamentului, prostatei fetusilor si copiilor.
In ultimii ani, parintii au inceput sa evite biberoanele care contin bisfenol, unele state chiar intentionand sa interzica folosirea acestei substante in cazul biberoanelor. Din pacate, insa, bisfenolul se gaseste nu doar in acestea, ci si in mai toate ambalajele folosite, contaminand si alimentele.
Mai toate alimentele conservate, indiferent ca e vorba despre ton sau legume, contin bisfenol. Cantitatea cea mai mare se gaseste in conservele de fasole verde si supa imbuteliata.
Apa imbuteliata
De ceva vreme, s-a impamantenit ideea ca apa imbuteliata este mai pura decat cea de la robinet, fapt ce e