X-Trade: Scumpirea combustibililor din România este nejustificată
Diferenţa mare dintre procentul de ieftinire a petrolului şi cel de apreciere a dolarului arată că majorarea preţului
carburanţilor nu este motivată
În mai, petrolul s-a ieftinit cu 17,94%, iar dolarul a crescut faţă de leu cu 7,64%
Creşterea preţurilor combustibililor, din această lună, din România, motivată de avansul dolarului, este nejustificată, întrucât diferenţa dintre procentul de ieftinire a petrolului şi aprecierea din ultima perioadă a monedei americane, în raport cu leul, este mare, potrivit unei analize a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
Preţul petrolului a scăzut semnificativ în luna mai
"Toate privirile sunt îndreptate în prezent asupra Europei, guvernele lumii şi analiştii fiind îngrijoraţi de "criza deficitelor bugetare", măsurile care se iau în Europa şi posibilele lor efecte în ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale. Preţul petrolului a scăzut în ultima perioadă, pe fondul îngrijorării globale privind urmările negative ale crizei din Grecia asupra stabilităţii monedei europene şi implicaţiilor în ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale. Preţul petrolului a scăzut semnificativ în luna mai şi a început săptămâna în curs cu o mişcare în acelaşi sens descendent. Deşi dolarul american - moneda în care se exprimă preţul de referinţă al petrolului - s-a apreciat considerabil în raport cu leul, creşterea acestuia nu justifică nici pe departe scumpirea carburanţilor în România", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.
La deschiderea burselor la începutul lunii mai, preţul petrolului a fost de 87,47 dolari pe baril, acesta atingând în aceeaşi zi maximul pe anul în curs (89,51 dolari pe baril). În continuare însă,