60% din botoşănenii care au completat în acest an fişele fiscale au ales să direcţioneze banii spre lăcaşurile de cult. Restul contribuabililor au dat banii organizaţiilor non-profit care se ocupă de bolnavi, sau la cele culturale.
Anul acesta, mai mult ca oricând, botoşănenii au demonstrat că se îndreaptă spre biserici. Săptămâna trecută s-a încheiat depunerea declaraţiilor de direcţionare a procentului de 2% din venit. „Anul trecut au fost înregistrate 9.000 astfel de declaraţii. În acest an, numărul botoşănenilor care au completat declaraţia pentru direcţionarea celor 2% a ajuns la aproape 12.600“, a spus Petru Luca, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani. Sumele variază între câteva zeci de lei şi câteva sute, în funcţie de venitul fiecăruia.
Din cei aproape 13.000 de oameni care au ales spre ce să-şi îndrepte cei 2% din impozitul datorat la stat, mai bine de 60% au hotărât să ajute bisericile. Restul s-au orientat către alte tipuri de organizaţii non-profit, precum fundaţii de ajutorare.„Am depus acea declaraţie şi am ales să direcţionez cei 2% spre zona de cultură. Consider că şi cultura, asemenea religiei, ajută foarte mult la formarea unui om“, a spus Vasile Iftime, militar.
Preoţii spun că banii sunt prea puţini
Conducerea Protopopiatului Botoşani susţine că nevoile bisericilor sunt mult prea mari pentru a fi acoperite de acest gest al botoşănenilor. Reprezentanţii parohiilor din judeţ trebuie să găsească alte modalităţi de strângere a sumelor necesare, cum ar fi abordarea patronilor de firme sau a enoriaşilor. „1.000 de lei mă costă numai lumina la cantina bisericii. Gestul este unul de admirat. Majoritatea bisericilor sunt în reparaţii, iar multe lucrări au fost sistate din lipsa banilor“, a spus părintele protopop Lucian Leonte.
Speriaţi de criză
Preoţii consid