Majorarea taxelor este probabilă în următorii ani, dar trebuie precedată de extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor de taxare, altfel nu va aduce venituri suplimentare, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Probabil că România va ajunge şi la majorări de impozite, dar, până atunci, trebuie precedate de extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor. Dacă nu se fac aceste lucruri, majorarea impozitelor e o soluţie temporară şi, până l
Majorarea taxelor este probabilă în următorii ani, dar trebuie precedată de extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor de taxare, altfel nu va aduce venituri suplimentare, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Probabil că România va ajunge şi la majorări de impozite, dar, până atunci, trebuie precedate de extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor. Dacă nu se fac aceste lucruri, majorarea impozitelor e o soluţie temporară şi, până la urmă, ajungi tot să tai cheltuielile", a declarat miercuri Isărescu la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.
El a reafirmat că, în acest moment, soluţia optimă este reducerea cheltuielilor prin tăierea pensiilor şi salariilor.
"Probabilitatea să tai cheltuielile şi să majorezi impozitele după este mică, dar, în situaţia inversă, să majorezi acum impozitele şi după aceea să fii nevoit să tai cheltuielile are o probabilitate mult mai mare", mai spus guvernatorul BNR.
Autorităţile s-au angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încât salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, şi a obţinut un pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, de circa 20 de miliarde de euro.
SURSA: Med