Bolnavii taie pastilele de pe listă. Medicamentele tradiţionale se dau la pachet doar pe reţetele compensate şi gratuite. În timp ce vârstnicii sunt revoltaţi de faptul că nu mai au acces la medicametele cu care-şi ţin zilele, farmaciştii spun că în şase luni numărul farmaciilor va scădea cu 25 la sută.
Criza loveşte din plin şi în piaţa medicamentelor. Farmaciile sunt pândite de faliment pentru că suferinzii renunţă până şi la medicamentele de bază. Vin la farmacii doar aceia cu reţete compensate şi gratuite. Cei care resimt cel mai mult acest lucru sunt bătrânii şi bolnavii cronici.
Românii, chemaţi să dea ultima şpagă
Pentru ei, criza a însemnat până acum o stagnare a veniturilor şi o creştere a preţurilor. Noile măsuri preconizate de conducerea ţării, însă, i-a dus deja la disperare.
Condamnaţi la moarte
„Am o pensie de 886 de lei. Lunar, medicamentele mă costă 230 de lei. Ceea ce-mi rămâne nu-mi ajunge nici de mâncare, nici de întreţinere. De cumpărat un lucru nou, nici nu poate fi vorba. Ca să cumpăr o pereche de pantofi ieftini de 15 lei trebuie să fac economie tot la mâncare timp de trei luni, pentru că oricum fără medicamente ar însemna să mor într-o lună cel mult. Ce-o să mă fac cu 15 la sută mai puţini bani? O să mor!", ne-a declarat Emilia Petrescu, de 78 de ani, fostă ingineră chimistă la „Conserve" Vădeni.
Nici persoanele active n-o duc mai bine. „Lucrez în învăţământ, iar salariul este mic. Dar sunt cardiacă şi medicametele, cu compesare cu tot, mă costă lunar 350 de lei. Dacă se vor reduce salariile cu 25 la sută, nu voi mai avea cu ce să mă întreţin. Dar nici medicamentele nu le voi mai lua. Şi atunci o să mor şi uite aşa scapă ţara de un bugetar îmbuibat cu 980 de lei pe lună!", ne-a spus Cornelia, învăţător, 39 de ani.
La nivelul farmaciilor mici, personalul se plânge de vânzările tot mai reduse. Reţelele m