Principalul magnet care-i atrage pe investitorii in proiecte eoliene, in conditiile in care acestea sunt mai scumpe fata de cele conventionale, sunt certificatele verzi pe care le primesc pentru fiecare MWh de energie produs, pretul unui astfel de certificat fiind de 55 de euro.
In plus, dezvoltatorii de proiecte eoliene mai castiga bani si din vanzarea energiei pe piata libera. Astfel, un proiect de talia celui pe care CEZ vrea sa-l faca in Dobrogea, de 600 de MW in valoare de 1,1 miliarde de euro, se poate recupera in 7-9 ani prin certificatele verzi, costul acestei recuperari urmand sa fie suportat de catre consumatorii finali de energie electrica. In ciuda cifrelor mari care sunt vehiculate, specialistii din domeniu dau de inteles ca totusi facturile la energie vor creste foarte putin ca urmare a proiectelor eoliene.
Cresteri nesemnificative
"Avand in vedere autorizatiile de infiintare emise de ANRE si faptul ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost puse in functiune capacitati care totalizeaza mai putin de 2 MW, apreciem ca pana la sfarsitul anului 2010 puterea instalata in centralele eoliene va fi de circa 400 MW, caz in care cresterea medie a pretului energiei electrice la consumatorii finali ca urmare a aplicarii schemei de sprijin prin certificate verzi va fi nesemnificativa", spun reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie cheie in procesul de realizare a proiectelor eoliene.
Cei 400 MW instalati inseamna circa 600-700 de milioane de euro investiti, cam 160 de turbine montate si peste 300.000 de case alimentate cu energie verde. Daca se respecta prevederile Legii 220/2008, care, desi nu este functionala, reprezinta cadrul pentru sprijinirea investitiilor in energie verde, in primul an de functionare a celor 400 MW ar trebui emise circa 2 milioane de certificate ver