La 20 de ani de la campania de presă mizerabilă din „Adevărul”, fostul director al publicaţiei este împăcat cu el însuşi. Darie Novăceanu vrea să cinstească memoria morţilor de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 cu o floare depusă acolo unde minerii au plantat flori acum două decenii: în Piaţa Universităţii.
Darie Novăceanu (73 de ani) a fost directorul ziarului „Adevărul" în perioada ianuarie 1990 - martie 1991. În acest interval, „Adevărul", deşi afişa pe frontispiciu sintagma „cotidian independent", a fost organul de propagandă al Frontului Salvării Naţionale, prezentând într-o manieră scandaloasă fenomenul „Piaţa Universităţii" şi Mineriada din 1990.
Citiţi şi:
Veteranul mineriadelor: „În '90, toţi minerii am fost marionete!"
Secretele Mineriadei: Exorcizarea „Adevărului"/ Cum a minţit ziarul pentru FSN
Novăceanu a absolvit Facultatea de Filologie, secţia „Limba şi literatura spaniolă". Vocaţia hispanistă l-a apropiat de familia fostului premier Petre Roman, a cărui mamă, Hortensia, s-a născut în Spania, unde a trăit şi primii ani ai vieţii.
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, Novăceanu a devenit directorul ziarului „Adevărul", deşi nu mai avusese legătură cu presa cotidiană. Cei care l-au sprijinit au fost „emanaţii" Revoluţiei, în frunte cu Petre Roman şi cu Silviu Brucan. Scaunul lui Novăceanu a început să se clatine în momentul în care relaţiile dintre Ion Iliescu şi Petre Roman au devenit tensionate.
În martie 1991, Novăceanu a fost retras de la conducerea celui mai mare ziar al vremii. Munca sa asiduă, din intervalul ianuarie 1990 - martie 1991, nu a fost însă în zadar. După ce a părăsit redacţia „Adevărului", Novăceanu a fost trimis ambasador în Spania, funcţie pe care a deţinut-o până în 1997. Astăzi trăieşte la Madrid, ţine un blog de literatură spaniolă, „Ventana de Darie" (n.r. - fereastra lui Darie), şi,