Daca dobanzile bancare nu vi se par potrivite, iar piata de capital este prea volatila pentru dvs., investirea intr-un fond mutual ar putea fi alegerea potrivita.
Dupa ce ati studiat tipul de fond unde doriti sa investiti, urmatorul pas ar fi sa cititi prospectul de emisiune. Acest document este un mod de a cunoaste fondul in care doriti sa investiti si desi este un material stufos si plin de expresii specifice exista cateva lucruri care trebuie urmarite cu atentie.
In primul rand, trebuie explicat faptul ca prospectul de emisiune este un document care detaliaza obiectivele si strategiile pe care administratorul le realizeaza pentru respectivul fond.
Pentru a putea investi intr-un fond mutual, un investitor trebuie sa semneze o cerere de adeziune-subscriere si o declaratie prin care confirma faptul ca a citit si inteles prospectul de emisiune.
Acest prospect de emisiune se regaseste pe pagina de internet al respectivului fond sau administrator. Unii administratori publica si un prospect de emisiune simplificat ce prezinta un rezumat al celor mai importante idei din documentul oficial.
Obiectivele investitionale reprezinta tintele pe care fondul le urmareste in strategia sa si rezulta din diferitele plasamente pe care le efectueaza. Aceste obiective variaza de la obtinerea unui cresteri pe termen mediu si lung a capitalului investit, diversificarea riscului pana la administrare prudenta a plasamentelor.
Totusi, principalul obiect al unui fond este cresterea valorii capitalului initial, chiar daca acest lucru nu se intampla intotdeauna.
Durata recomandata a investitiilor reprezinta perioada pe care administratorul o considera ca fiind rentabila pentru a obtine un randament bun pentru plasamentul initial. In prospectele de emisiune aceste perioade variaza de la cateva luni pana la 5 ani, insa reprezinta doar recomandari, iesirea