Uniunea Europeană ar trebui pentru moment să-şi respecte angajamentele ecologice, fără a le face mai ambiţioase, este de părere Comisia Europeană, care emite miercuri, 26 mai, o recomandare către statele membre, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană ar trebui pentru moment să-şi respecte angajamentele ecologice, fără a le face mai ambiţioase, este de părere Comisia Europeană, care emite miercuri, 26 mai, o recomandare către statele membre, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Conferinţa mondială de la Copenhaga privind schimbările climatice a fost un eşec, dar nu neapărat din cauza europenilor, care pentru moment ar trebui doar să-şi păstreze promisiunile făcute, fără eforturi suplimentare.
De acum şi până în 2020, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 20% în spaţiul UE, este promisiunea făcută, care ar putea fi sporită, ajungându-se la o reducere de 30%, dacă şi alte zone ale lumii îi urmează exemplul.
Nu toate ţările UE sunt însă de acord cu acest nivel de 30%. România spre exemplu se opune şi doreşte ca pentru moment aceste eforturi privind mediul înconjurător să nu devină prea scumpe.
Acestea fiind zise, comisarul european al Acţiunii Climatice, Connie Hedegaard observă acum pe de-o parte că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca UE să facă un efort suplimentar, adică alţii nu-i urmează exemplul.
Pe de altă parte, în plină criză economică, scad costurile ecologice : obiectivul de 20% reducere de CO2 este estimat acum la 48 de miliarde de euro şi nu la 70 de miliarde, suma calculată în 2008.
Prin urmare, state nordice ale Uniunii sunt de părere că acest efort suplimentar, dacă tot nu este prea costisitor ar trebui făcut de europeni, fie şi unilateral, lucru pe care Comisia Europeană nu-l recomandă încă. Corespondentul RFI la Bruxel