Jumătate din brăţările dacice recuperate de Statul Român au fost expuse astăzi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia. Pe de altă parte, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat astăzi că celelalte 12 brăţări au fost date deja în urmărire internaţională. Sursa: Mihaela Moraru
„Mai sunt de recuperat exact jumătate din brăţările identificate. Avem piste, toate cele 12 sunt în urmărire internaţională şi avem diverse informaţii privind locurile unde s-ar afla ele, privind persoanele, sunt anumite persoane în curs de investigare. În cursul acestui an, ne aşteptăm să recuperăm o spirală, precum şi alte artefacte importante care s-au sustras în aceeaşi perioadă cu spirala", a declarat procurorul Augustin Lazăr.
Sechestru pe conturi
Lazăr a precizat că Statul Român îşi va recupera investiţia făcută pentru recuperarea artefactelor, mai multe bunuri şi conturi fiind deja sub sechestru.
„S-au sechestrat conturi în Elveţia, s-au sechestrat depozite în valută la bănci din Orăştie, vreo 4-5 depozite în dolari şi euro, apoi autoturisme, imobile, bunuri în care s-a investit, de exemplu o spălătorie auto din Deva. Realitatea e că s-au luat măsuri asiguratorii, există o listă foarte lungă de bunuri care sunt sechestrate mobile şi imobile şi bani care sunt sechestraţi din conurile bancare şi care aşteaptă o hotărâre a instanţei. Sunt până acum trei dosare în curs. Primul, în care instanţa s-a pronunţat şi a şi dat o hotărâre de condamnare. Există un al doilea dosar cu vreo zece inculpaţi, care e pe rolul Judecătoriei Deva şi există un alt dosar cu 5 învinuiţi, care este în stadiu de finalizare", a sintetizat procurorul stadiul în care se află cercetările în cazul bunurilor sustrase din Munţii Orăştiei.
Metode inspirate din filme
Pe de altă parte,