România nu e singura ţară europeană nevoită să adopte măsuri de austeritate bugetară nepopulare. După Grecia, au urmat Italia, Spania, Portugalia. Iar Germania şi Bulgaria analizează şi ele diverse iniţiative legislative care ar urma să aducă bani în plus la buget. Măsurile de austeritate propuse şi chiar adoptate recent de statele europene generează atât şocuri sociale, cât şi fiscale.
România nu e însă singura ţară europeană nevoită să adopte măsuri de austeritate bugetară nepopulare. După Grecia, au urmat Italia, Spania, Portugalia. Iar Germania şi Bulgaria analizează şi ele diverse iniţiative legislative care ar urma să aducă bani în plus la buget. Măsurile de austeritate propuse şi chiar adoptate recent de statele europene generează atât şocuri sociale, cât şi fiscale.
În Italia, Guvernul Berlusconi îşi asumă scopul de a reduce deficitul bugetului public cu circa 13 miliarde de euro în 2011. E vorba de o diminuare de la 5,3% din PIB în 2009, la 2,7 procente în 2012, pentru a se încadra în Pactul European de Stabilitate si de Crestere Economica.
Iată câteva din propunerile care sunt pe cale să fie adoptate:
- În primul rând disponibilizări. Se reduce numărul angajaţilor din sectorul public şi salariile bugetarilor, respectiv sunt temporar blocate pensionările si se reduc alocarile financiare pentru administraţiile publice locale.
• Proiectul de buget pentru 2011-2013 este construit pe o rata de inlocuire de doar 20% a celor care părăsesc sectorul public în aceasta perioada.
• Pe de altă parte, cheltuielile curente ale ministerelor se reduc cu 10% anual in perioada 2011 - 2013.
• tot cu 10% se reduc salariile de peste 75.000 euro ale angajatilor din sectorul public. Iar măsura e valabilă trei ani. Există şi opoziţie, desigur. in special din partea unor ministri, nemulţumiti de masura diminuarii salariilor mari din administra