Guvernul urmeaza sa adopte, in sedinta de miercuri, scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International. Executivul a convenit cu reprezentantii FMI ca deficitul bugetar sa fie in 2010 de 6,8% din PIB, precum si o crestere economica in jur de zero - tinte pe care guvernul de la Bucuresti le va mentine printr-o serie de masuri economice pentru care isi va asuma raspunderea.
Asttfel, incepand cu 1 iunie, este prevazuta o reducere a salariilor bugetare cu 25% si cu 15% a ajutorului de somaj si pensii. Nu se stie, deocamdata, daca toate pensiile vor fi reduse sau numai cele peste 1.000 de lei.
Marti, presedintele Traian Basescu a avut consultari cu reprezentantii grupurilor parlamentare in legatura cu masurile economice de austeritate angajate de acordul cu FMI.
"Va reamintesc mandatul cu care a venit FMI la Bucuresti: cresterea TVA la 24%, cresterea cotei unice la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%. Mandatul e scris, iar daca dl. Strauss-Kahn are dubii, ii trimit personal documentul (...) Am respins aceasta varianta, pentru ca era varianta care nu trata problema, adica repartitia cheltuielilor bugetului de stat. Varianta FMI mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei", a spus seful statului.
De asemenea, presedintele Traian Basescu a precizat ca, in cazul in care presiunea sociala va fi foarte puternica, Romania ar putea incerca sa se finanteze de pe piata libera.
Intre timp, parintii au anuntat ca vor protesta, miercuri, in fata Guvernului, nemultumiti de intentia Executivului de a reduce indemnizatiile pentru cresterea copiilor, alocatiilor pentru nou-nascuti si de a elimina trusoul pentru bebelusi. Actiuni similare vor fi organizate la Iasi si Brasov.
De asemenea, sindicatele au anuntat ca vor declansa greva generala, luni, 31 mai. Guvernul urmeaza sa adopte, in se