Numarul romanilor care nu reusesc sa-si plateasca la timp ratele la credite a crescut de la o luna la alta in ultima perioada, astfel ca in multe judete ponderea restantelor in total imprumuturi au depasit pragul de 6%, in timp ce in Bistrita-Nasaud bate spre 10%.
Sumele restante la creditele acordate de banci in judetul Bistrita ajungeau la sfarsitul lunii martie la peste 203 milioane de lei (circa 50 de milioane de euro), reprezentand 9,4% din totalul creditelor acordate. In acelasi timp, in Suceava ponderea restantelor in total imprumuturi s-a apropiat de 8% in martie, fata de o medie de 5,2% la nivelul intregii tari.
Analistii spun ca somajul este unul dintre factorii cheie care au generat deteriorarea mai accentuata a portofoliilor de credit ale bancilor in anumite zone. De exemplu, in Bistrita rata somajului depaseste 8,6%, iar in Suceava ajunge la 8,3% fata de o medie de putin peste 8%. In Arges si Ialomita, judete aflate in top cinci in functie de rata restantelor la credite, somajul ajunge pana la 9,4% respectiv 12,2%. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, spunea recent ca ponderea mare a restantelor din Bistrita ar putea fi explicata si de "usurinta" cu care managementul local trata cererile de credite. La CEC, Ghetea spunea ca intreaga conducere din Bistrita a fost inlocuita.
In acelasi timp, nivelul veniturilor populatiei si profilul economic al zonei respective influenteaza la randul lor comportamentul de plata al debitorilor. De exemplu, in regiunile Nord-Est si Nord-Vest, unde sunt situate judetele Suceava si Bistrita-Nasaud, salariul mediu net este mai mic de 1.200 de lei fata de o medie de 1.375 de lei la nivel national, arata datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
In Bistrita, un alt factor care a determinat ca rata restantelor din zona sa se desprinda de restul tarii a fost dependenta