În 1974 a terorizat Anglia, aruncând în aer obiective civile. În 2010, învârte contracte de 11,5 milioane de euro cu statul român. Sursa: EVZ
După ce a executat 15 ani de închisoare pentru terorism, irlandezul Cornelius Michael Mc Fadden şi-a pus costumul de afacerist, a înlocuit bomba artizanală cu registrul contabil, kalaşnikovul cu telefonul mobil şi cagula cu ochelarii de citit.
Şi-a păstrat însă fanatismul de insurgent Provisional IRA (Armata Republicană Irlandeză Provizorie) - gruparea paramilitară care a marcat istoria cu peste 1.800 de cadavre. Acum, Mc Fadden dă tunuri imobiliare şi construieşte în România pe bani publici. Are afaceri şi-n Libia - ţara în care, pe vremuri, se antrena în taberele de instrucţie ale Intifadei.
Londra. 1974. Brigăzile Provisional IRA lovesc programat în capitala imperiului britanic. Ofensiva e mai cruntă ca niciodată.
Ianuarie. Prima bombă topeşte instantaneu figurile de ceară dintr-o aripă a muzeului Madame Tussaud’s. A doua explozie declanşează panica în animatul cartier Earl’s Court, iar a treia distruge casa unui ofiţer al armatei regale. Sunetul sirenelor paralizează oraşul. În perimetrele închise cu bandă galbenă, geniştii Scotland Yard dezamorsează alte două maşini infernale.
Aprilie. Şapte bombe aruncă Uxbridge Shopping Center în haos. Iahtul strălucitor expus la intrare se rupe, pur şi simplu, în două. Printre cioburi, în fum şi moloz, oamenii sunt evacuaţi pe ieşirile de urgenţă. Inaugurat cu doar un an înainte, mallul se închide prematur pentru renovare.
Mai. Când trupele speciale ale poliţiei metropolitane încercuiesc o casă de pe Penyston Road, Maidenhead, ofiţerii din comandă ştiu deja că înăuntru vor găsi un uriaş arsenal IRA: zeci de explozivi de mare greutate, declanşatoare electrice, dispozitive de detonare, fitile, mine şi substanţe inflamabi