Ministerele si companiile nationale platesc anual onorarii de milioane de euro catre firme de avocatura, desi au propriile echipe de consultanti juridici. Firma de 11 avocati, contract de 3,5 milioane de euro; firma de doi avocati - 400.000 de euro. Cat de justificate sunt aceste cheltuieli, in conditiile in care alti consultanti juridici sunt platiti lunar din fonduri publice? Cum sunt acordate aceste contracte si ce pot face in plus avocatii externi fata de juristii angajati in ministere si companii nationale?
In ultimii ani zeci de milioane de euro au mers dinspre ministere si companiile nationale catre servicii avocatiale, in ciuda faptului ca si in structurile publice sunt angajati mii de consultanti juridici.
Ziarul Financiar a incercat, din surse publice, sa afle catre ce firme de avocatura s-au dus o parte din licitatiile organizate in ultima perioada de institutiile statului si a descoperit contracte de milioane de euro pentru firme cu cinci-zece avocati.
Exemplu? Firma Ratiu & Ratiu, care figureaza cu un numar de 11 avocati inregistrati in Baroul Bucuresti, a castigat la jumatatea lunii aprilie un contract cu o valoare de 13,5 milioane de lei plus TVA (3,2 milioane de euro) pentru a oferi "servicii de consultanta si reprezentare juridica pentru probleme punctuale cu care se confrunta C.N. Loteria Romana", pentru o perioada de 26 de luni, se arata in anuntul de atribuire a licitatiei.
Ce inseamna asta? Ca fiecare avocat al firmei ar putea avea incasari de 11.000 de euro lunar lucrand doar pentru acest contract.
Ce ar trebui sa faca pentru acesti bani si de ce a fost nevoie de un asemenea contract? "Datele care privesc continutul contractului nu pot fi puse la dispozitie, intrucat sunt protejate prin clauza de confidentialitate cuprinsa in acesta", spun reprezentantii Loteriei. Institutia dispune insa si de propriul depart