Guvernul se pregăteşte să impoziteze şi dobânzile la depozitele populaţiei şi firmelor, dar şi câştigurile la bursă. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Executivul va modifica aşadar Codul Fiscal, astfel încât şi acestor câştiguri neimpozitate până acum să li se aplice cota unică de 16%. Consultantul financiar Bogdan Baltazar spune la RFI că măsura nu va avea un impact puternic.
Guvernul se pregăteşte să impoziteze şi dobânzile la depozitele populaţiei şi firmelor, dar şi câştigurile la bursă.
Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Executivul va modifica aşadar Codul Fiscal, astfel încât şi acestor câştiguri neimpozitate până acum să li se aplice cota unică de 16%.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar (audio) spune la RFI că măsura nu va avea un impact puternic.
"Vor afecta economisirea, dar oamenii nu au altă soluţie, nu-şi pot ţine banii la saltea, dacă sunt raţionali. În al doilea rând, câştigurile de pe piaţa de capital, faptul că vor fi impozitate nu influenţează prea mult intrarea sau ieşirea de pe piaţa de capital, ci evoluţia acţiunilor, ştiri despre anumite evenimente din viaţa unei companii la care ai acţiuni, lucruri de acest fel şi nu impozitarea dobânzilor", explică Bogdan Baltazar.
Analistul financiar Bogdan Baltazar spune că nici statul nu va avea mult de câştigat de pe urma aplicării acestei măsuri.
În proiectul de Ordonanţă citat de Mediafax se estimează că statul va încasa aproape 220 de milioane de lei noi în 2010 din impozitarea dobânzilor şi 145 de milioane, din impozitarea câştigurilor la bursă. Bogdan Baltazar, despre impozitarea dobânzilor la depozite.
Guvernul se pregăteşte să impoziteze şi dobânzile la depozitele populaţiei şi firmelor, dar şi câştigurile la bursă. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Executivul va modifica aşadar Codul Fiscal, astfel încât şi acestor câştiguri neimpozitate până acum să li se aplice co