Internetul vă asigură cea mai rapidă cale de achitare a facturii, de oriunde aveţi conexiune. Confortul însă costă, iar băncile percep, de regulă, comisioane de câţiva lei pe tranzacţie. Sursa: Shutterstock
Vremurile când trebuia să stăm la coadă la ghişeu zeci de minute ca să plătim utilităţile au trecut. Companiile de furnizare a electricităţii şi gazelor naturale pun la dispoziţia clienţilor numeroase modalităţi alternative de achitare a facturilor, care se realizează rapid şi comod.
Unele sunt gratuite, în funcţie de acordurile încheiate de fiecare companie de utilităţi cu băncile, iar pentru altele suportaţi comisioane de câţiva lei. Însă merită să dai 3 lei, de pildă, ca să nu mai pierzi timpul la ghişee, spun cei care au ales mijloacele moderne de plată.
Scapi de factură stând acasă
Utilizarea serviciului de internet banking este una dintre cele mai rapide căi de a vă achita factura - durează un minut-două. Prin acest serviciu transferaţi banii din contul dumneavoastră în cel al companiei de utilităţi, pe care îl găsiţi pe factură, de oriunde aveţi conexiune la internet.
Dacă firma de utilităţi are cont la banca la care sunteţi client, de regulă nu plătiţi comision pentru această tranzacţie. De pildă, dacă sunteţi client al ING Bank şi plătiţi prin Home’Bank factura la Enel Energie Muntenia, compania are cont deschis la ING, deci în acest caz nu plătiţi comision. Dacă firma de utilităţi nu are cont la ING, atunci banca vă cere un comision de 2 lei, plus unul de transfer de 0,51 lei, pentru plăţi mai mici de 50.000 lei.
Puteţi printa dovada plăţii, dar oricum printr-un extras de cont verificaţi tranzacţiile efectuate. Serviciul de internet-banking la ING Bank vă costă 3 lei pe lună. La CEC Bank, serviciul este gratuit, dar vi se reţine o garanţie pentru modemul de acces la serviciu (digipass) d