Fraudarea unui concurs intern din poliţie, care viza stabilirea şefilor structurilor de combatere a crimei organizate, l-ar putea aduce pe chestorul Toma Zaharia, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, din nou în faţa procurorilor. Curtea Supremă va decide pe 14 iunie dacă menţine o hotărâre recentă, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de Toma Zaharia în acel dosar. Vizaţi mai sunt chestorul Miclea Damian, fost şef al Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, şi subcomisarul Marinel Popescu, din aceeaşi structură.
Parchetul General a fost sesizat încă din 2005 chiar de către Ministerul de Interne, însă dosarul „Zaharia" a fost lucrat într-un asemenea ritm (patru ani) încât multe dintre faptele de care era acuzat Toma Zaharia s-au prescris. Acum, Curtea Supremă cere urmărirea penală a fostului secretar de stat de la Interne pentru abuz în serviciu, desfiinţând practic argumentele pe care se baza NUP-ul dat anterior de anchetatori.
„Este cel puţin curios"
Iniţial, procurorul de caz a reţinut că subcomisarul Marinel Popescu a modificat rezultatul obţinut de fostul şef de la Crimă Organizată Cluj Ioan Oţel, poliţist implicat în scandalul „Gazeta", modificând nota acestuia de la 4,55 la 7,25. Acuzaţia: fals intelectual. Procurorul a mai stabilit că instigatorii acestuia au fost Toma Zaharia şi Miclea Damian. Zaharia a mai fost acuzat şi de uz de fals pentru că, în baza acelei modificări, l-a numit pe Oţel şef la Cluj. În final însă, tot procurorul a constatat că răspunderea penală s-a prescris, întrucât infracţiunile au fost comise în 2003. În cazul altor numiri, făcute în structurile din judeţe, Zaharia este acuzat de abuz în serviciu pentru că a numit în funcţii persoane care nu câştigaseră concursul. Totuşi, Toma Zaharia a fost scos de sub urmărire penală. „Este cel puţin curios cum se poate reţine e