Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, s-a dus, ieri, la Seul, în încercarea de a calma spiritele încinse de publicarea raportului potrivit căruia fregata Cheonan a fost scufundată, la 26 martie, de o torpilă lansată de un submarin nord-coreean.
"Cerem Coreei de Nord să pună capăt provocărilor şi ameninţărilor la adresa vecinilor săi", a declarat Clinton în cadrul unei conferinţe de presă după întrevederea cu preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak. De la Seul, şefa diplomaţiei americane a ajuns la Beijing, smulgând de la chinezi promisiunea unei "colaborări" în vederea gestionării noii crize dintre cele două Corei.
În acest timp, sud-coreenii căutau patru submarine nord-coreene care au părăsit baza Chaho încă de luni, dispărând de pe radare. Submarinele, de dimensiuni mici, sunt folosite, de obicei, pentru infiltrarea echipelor din forţele speciale şi pentru transportarea de mine marine şi torpile.
După ce Phenianul a decis să-şi întrerupă relaţiile cu Seulul, blocând inclusiv accesul sud-coreenilor la un complex industrial transfrontalier, preşedintele Lee Myung-Bak a suspendat schimburile comerciale, aflate însă la un nivel prea scăzut pentru a avea vreun impact semnificativ.
De asemenea, autorităţile de la Seul au reinstalat difuzoare de-a lungul frontierei şi au reluat emisia posturilor de radio către Coreea de Nord. De asemenea, autorităţile sud-coreene intenţionează să reia trimiterea unor manifeste cu mesaje împotriva regimului comunist nord-coreean.