Masurile de austeritate sunt necesare, insa vor conduce, pe termen scurt, la continuarea recesiunii, a declarat Nouriel Roubini, unul dintre putinii economisti care a prezis recesiunea mondiala.
"Austeritatea fiscala este necesara, altfel cresc datoriile si pierzi accesul la piata. Nu exista alternative. Pe termen scurt, majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor statului are efecte negative asupra economiei si recesiunea continua", a declarat Roubini, in cadrul conferintei Finance 2010, organizata in Bucuresti de Forum Invest.
"Banii nu sunt de ajuns. Trebuie sa convingi pietele ca vei face reduceri, ca sa meriti banii. In tari precum Grecia, Spania, Portugalia si altele, trebuie sa existe determinarea de a face reducerile cheltuielilor bugetare", a adaugat economistul.
Pe de alta parte, nu se stie daca aceste tari vor putea sa-si rezolve problemele, din punct de vedere politic. "Trebuie masuri de austeritate in tarile cu deficite mari, reforme, deschidere in privinta comertului si reforme orientate spre piete", a explicat Roubini.
Pentru a iesi din criza, zona euro trebuie sa sporeasca productivitate. Una dintre solutii poate fi deflatia, insa aceasta este, la randul sau, asociata cu recesiunea. Potrivit economistului, Argentina a urmat aceasta cale timp de 2-3 ani, dar, apoi a fost nevoita sa declare intrarea in incapacitate de plata.
"Modul corect este sa accelerezi reforma, sa cresti productivitatea si sa mentii cresterea salariilor sub control, cum a facut Germania. Dar si acolo, acest lucru a durat 10 - 15 ani. Deflatia nu functioneaza, restructurarea dureaza prea mult. Cealalta optiune este continuarea deprecierii euro. A scazut deja la 1,20 dolari/unitate. Ar putea scadea si mai mult, pentru ca este necesar pentru redresarea competitivitatii zonei euro", a spus Nouriel.
Desi masurile d