Maestrul Jean Constantin, în vârstă de 81 de ani, a trecut astăzi în nefiinţă la domiciliul său din Constanţa. Artistul avea probleme cardiace şi fusese internat în mai multe rânduri în spital.
Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. În ciuda faptului că nu avea studii de teatru, Jean Constantin a devenit un adevărat simbol al teatrului românesc.
Premiera unui spectacol din Timişoara umbrită de doliul pentru Jean Constantin
Alexandru Jula: “Nu se va mai naşte un actor ca Jean Constantin”
Maestrului îi plăcea de mic să spună poezii, iar parinţii îl încurajau, mama lui avea voce, iar tatăl lui era comic. În anii tinereţii, a lucrat ca muncitor normator în portul Constanţa, unde împreună cu o parte dintre colegi a înfiinţat o brigadă artistică. În 1957 a debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa.
Actorul a jucat în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atăt de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie.
Totodată, Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan.
Printre cele mai recente filme în care a jucat se numără "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), "Roming", de Jiri Vejdelek (2007) şi "Supravieţuitorul" (2008), de Sergiu Nicolaescu.
Din 2005 până acum a făcut de trei ori infarct, motiv pentru care a suspendat o serie de emisiuni televizate.
La 27 ianuarie 2007, actorul Jean Constantin a fost investit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de la Ierusalim, în cadrul unui ceremonial desfăşura