In cursa dintre Europa (Large Hadron Collider – Geneva) si Statele Unite (Tevatron – Chicago) privind descifrarea fenomenelor din primele clipe de dupa Big Bang, s-a mai adaugat un rezultat deosebit de valoros obtinut de cercetatorii americani de la Tevatron (vezi anuntul BBC http://news.bbc.co.uk/2/hi/science_and_environment/10124360.stm).
Conform Modelului Standard in urma Big Bang-ului s-ar fi produs in cantitati egale materie si antimateria. Daca pe parcurs antimateria s-a anihilat in interactiune cu materia intalnita, a ramas un surplus de materie, ce alcatuieste universul cunoscut. Fizicienii incearca sa explice mecanismele prin care materia a ajuns totusi sa prevaleze in universul timpuriu. Desi o serie de procese de interactie fundamentale prezinta proprietati asimetrice, care produc materie mai multa decat antimaterie, totusi, acestea nu pot explica in totalitate preponderenta materiei fata de antimateria. Procesele observate recent la Tevatron, se pare ca pot furniza aceasta explicatie.
Cercetatorii de la Fermilab – Chicago, Experimentul D0 (vezi http://www-d0.fnal.gov/) de la acceleratorul Tevatron (protoni – antiprotoni cu energia 2 TeV in centrul de masa)
http://www-bdnew.fnal.gov/tevatron/)
au pus in evidenta existenta unei asimetrii intre producerea de materie si antimaterie pe baza datelor experimentale obtinute pe parcursul a sapte ani de functionare a collider-ului de protoni-antiprotoni.
Particulele produse in ciocnirile proton – antiproton sunt in general cu viata scurta si se dezintegreaza in particule din ce in ce mai usoare si mai stabile, cum ar fi electronii sau muonii. Un asemenea produs de ciocnire este si mesonul B neutru (vezi http://en.wikipedia.org/wiki/B_meson). Cercetatorii de la Fermilab au studiat si trimis spre publicare la revista Physical Review D rezultatele obtinute (http://arxiv.org/abs/1005