Preşcolarii şi şcolarii înscrişi în proiectul „Satul Bunicilor" au mâncat pâine ca la mama acasă, făcută de angajatele de la Muzeul Satului Vâlcean.
Muzeul Satului Vâlcean a răsunat, astăzi, de vocile a sute de prichindei. Micuţii au venit în vizită cu educatorii, în cadrul proiectului „Satul Bunicilor" care se desfăşoară la muzeu până la sfârşitul luni mai. Astăzi, copiii au văzut ţestul, li s-a explicat cum se face pâinea în el, au gustat din ea, şi s-au plimbat prin muzeu cu trăsura. „Tot e frumos aici. Mi-a plăcut pâinea şi plimbarea cu căruţa pentru că am văzut toate casele din mers. Păcat că s-a terminat prea repede", spune Şrefania Alb, (7 ani) de la Grădiniţa Nord 1.
Copiii s-au plimbat cu căruţa şi cei mai îndrăzneţi s-au urcat şi pe cai
Raul Rădescu (7 ani) de la aceeaşi grădiniţă a fost impresionat de hanul de la muzeu şi moară. „Pâinea a fost gustoasă şi sănătoasă. Un domn din cadrul muzeului ne-a spus că nu are E-uri", spune Raul.
2.300 de copii au vizitat muzeul
În timp ce micuţii s-au plimbat şi distrat pe uliţele muzeului patru angajate ale instituţiei: Maria Luţă, Elena Stroe, Olimpia Bîjbîiac şi Maria Păucescu au frământat de zor la coca pentru pâine şi au copt-o în ţest. „Facem totul din plăcere. Am făcut sute de pâinici şi am copt şi câte 12 cuptoare de pâine pe zi", povesteşte Maria Luţă.
Maria Luţă are grijă de pâinea din ţest
O altă angajată a muzeului, Olimpia Bîjbîiac, ne povesteşte cum face pâinea. „Amestecăm făina cu apă, sare, drojdie şi puţin zahăr. Frământăm bine coca în troacă pe urmă o lăsam la dospit. După ce creşte facem pâinicile. Le mai lăsăm şi pe ele puţin la crescut, apoi le dăm cu ou pe deasupra ca să lucească şi le băgăm la cuptor pe frunză de nuc", ne spune Olimpia.
Pâinea în ţest
2.300 de copii din tot judeţul au viz