Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, ministrul de Justiţie de la Chişinău, Alexandru Tănase, marchează "dezgheţul" relaţiilor interministeriale dintre Republica Moldova şi România, îngheţate timp de opt ani de guvernarea comunistă, şi punctează faptul că Transnistria este parte integrantă a R. Moldova, precizând că decizia asupra acestui teritoriu aparţine numai ţării sale, în ciuda poziţiei comune împărtăşite de Ucraina şi Rusia.
Ţară europeană, cu o populaţie mai mică faţă de cea a Berlinului, R. Moldova vrea pentru cetăţenii ei dreptul de liberă circulaţie în statele UE. Contrabanda cu ţigări nu s-a născut în România şi nici în Republica Moldova; se întâmplă şi în porturile olandeze, şi fenomenul va dăinui atât timp cât "vor exista regimuri fiscale foarte diferite la frontierele dintre state". Aflăm şi ce salarii au magistraţii moldoveni ori cum la ei în ţară instanţa nu poate substitui legea de salarizare a judecătorilor şi procurorilor, dar şi ce poate cere un ministru pentru atacul la adresa libertăţii presei: destituirea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie.
● Jurnalul Naţional: Cât de important este Acordul de colaborare semnat joi la Bucureşti cu ministrul român de Justiţie, Cătălin Predoiu? Practic, în ce se concretizează această colaborare?
Alexandru Tănase: Trebuie să menţionăm două aspecte importante pe care le-am obţinut în urma semnării acestui acord. În primul rând, este vorba despre aspectul practic al acordului, deoarece atinge o serie de subiecte importante pentru ambele părţi, cum ar fi armonizarea legislaţiei, reforma judecătorească, cooperarea pe domeniul sistemului penitenciar, registrul comerţului şi starea civilă.
Din alt punct de vedere, transpune valoarea politică a evenimentului, care marchează un anumit dezgheţ şi revigorarea relaţiilor interministeriale din